NOTALIM, Herbert Houben - Dirk Vanderstraeten - Inge Reynders

 

NOTALIM

Herbert Houben - Dirk Vanderstraeten - Inge Reynders

1

Wat is het verschil tussen een éénpersoons-BVBA en een éénmanszaak?

Wil je alleen een eigen zaak beginnen? Dan is het bepalen van de rechtsvorm waarmee je zal werken één van de eerste beslissingen die je moet nemen. De juridische ondernemingsvorm die je zal kiezen, zal heel wat gevolgen hebben op het vlak van administratieve formaliteiten, schulden en kapitaal. De regels verschillen enorm afhankelijk van welke vorm je kiest.

Bij een éénmanszaak heb je heel weinig formaliteiten. Er is dan ook geen sprake van de oprichting van een rechtspersoon. Je bepaalt zelf met welk kapitaal je start, maar daar tegenover staat dat je ook zelf opdraait voor je schulden. Er geldt een onbeperkte aansprakelijkheid want het kapitaal (of de schuld) van de zaak maakt deel uit van je eigen vermogen.

Bij een éénpersoons-BVBA wordt wél een aparte rechtspersoon opgericht, en dit heeft uiteraard gevolgen. Zo moeten enkele formaliteiten nagekomen worden. Er zal ook sprake zijn van een minimum startkapitaal. Daar tegenover staat wel dat je slechts beperkt aansprakelijk bent voor de schulden van de BVBA. De BVBA beschikt immers over een eigen vermogen, dat los staat van je eigen persoonlijke vermogen. De schuldeisers van de zaak zullen zich niet kunnen verhalen op jouw persoonlijk vermogen. In die zin geeft een BVBA vaak meer bescherming dan een éénmanszaak.

De juiste rechtsvorm kiezen is een cruciaal moment bij de opstart van een zaak. De juridische begeleiding door de notaris is dan ook onmisbaar. Aarzel niet om hiervoor de notaris te raadplegen. Hij zal voor jou alle voor- en nadelen van de verschillende rechtsvormen op een rijtje zetten.

Nog een laatste tip: Elke zelfstandige ondernemer kan zijn gezinswoning beschermen tegen beslag door zijn professionele schuldeisers. Hiervoor zal de notaris een “akte van onbeslagbaarheid van de gezinswoning” opstellen.

 

Data Protection Officer

Het kantoor heeft een data protection officer aangeduid om de bescherming van de persoonsgegevens die zij verwerkt te garanderen. Elke aanvraag omtrent de bescherming van de persoonsgegevens van het kantoor alsook elke aanvraag in verband met de uitoefening van de rechten van de betrokkenen kan gericht worden aan privacy@belnot.be .